1 augustus

1 augustus heeft een speciale plek in de harten van mensen uit Warschau. Op die dag, 66 jaar geleden, heeft de Opstand van Warschau plaats gevonden. De opstand was georganiseerd door het Poolse verzetsleger Armia Krajowa en was een onderdeel van Operatie Storm, een landelijke opstand tegen Duitsers.

De Opstand van Warschau is op 1 augustus, om 17:00 uur begonnen en duurde 63 dagen, langer dan iedereen had verwacht.
Op 2 oktober heeft generaal Tadeusz Komorowski, commandant van Armia Krajowa, de capitulatie van het verzetsleger getekend.

Na de oorlog, tot 1989, werd er heel negatief over deze gebeurtenis gesproken. De Sovjet propaganda suggereerde dat Armia Krajowa met de nazi’s heeft meegewerkt. Alle boeken en films over de opstand waren gecensureerd zodat de naam van het verzetsleger er niet in voor kwam.
Pas in 1989 hield alle censuur op en 1 augustus is een herdenkingsdag in Warschau geworden. Elk jaar om 17:00 uur, zoals in 1944, gaat de sirene af en we houden 1 minuut stilte. Een heel bijzonder moment, het hele verkeer in Warschau staat een minuut stil, de hele stad beweegt niet, je hoort alleen de sirene en de hoorns van de auto’s. In je hoofd het is muis stil…

Er zijn meerdere boeken over de Opstand van Warschau geschreven. Ik kan het boek van Norman Davis aanbevelen. “Rising ‘44: The Battle for Warsaw.”

Als je in Warschau bent dan kun je het Museum van de Opstand van Warschau bezoeken, dat op 31 juli 2004 geopend werd. Van de website van het museum: With the total area of more than 3000 m2, 800 exhibition items, approximately 1500 photographs, films and sound recordings, history of the days preceding the Rising is told. Visitors are guided through the subsequent stages of the Rising until the time when the Insurgents left Warsaw. Their further fate is also portrayed.


One thought on “1 augustus

Comments are closed.