Julie & Julia – de film

De film Julie & Julia, reg. Nora Ephorn, werd op de basis van twee boeken gemaakt: “Julie & Julia” van Julie Powell en “My Life in France” van Julia Child met  Alex Prud’homme.

De film vertelt een verhaal van twee vrouwen, die op zoek naar een doel in het leven zijn. Één (Julia) na de tragedie van de Tweede Wereldoorlog, de tweede (Julie) na de tragedie van 11 september 2001. Het zijn waargebeurde verhalen en daardoor zijn ze zeer inspirerend.

We ontmoeten Julia Child, in 1949, wanneer zij, samen met haar man Paul, naar Frankrijk verhuist. Julie Powell, in 2002, op moment dat zij naar Queens, New York verhuist.

Beide heldinnen zijn op zoek naar hun plaats in het leven, elk op eigen manier.

Voor Julia Child betekende verhuizen naar Parijs het einde van het werk in de diplomatie en  een huisvrouw worden. Julia, kan echter niet thuis zitten en wachten tot haar man terug van zijn werk komt. Ze is op zoek naar activiteiten die in haar een passie kunnen wekken. En zo begint ze met een cursus van het maken van hoeden, en toen dat niet werkte, bridge lessen, die ook niet succesvol zijn. Julia, zoals ze zegt, eet graag en dus schreef ze zich in voor de kooklessen bij de beroemde Franse kookschool, Cordon Bleu. Julia vindt haar passie in koken, en een nieuw doel in haar leven. Dat is een Frans cuisine kookboek, dat voor de  Amerikaanse vrouwen zonder dienstmeisjes bedoeld is.

Julie Powell werkt in een overheidsorganisatie, waar ze telefoontjes van slachtoffers van de tragedie van 11 september 2001 ontvangt. Julie is onvervuld schrijfster, en is ongelukkig in haar werk. Door haar kortstondige bezieling is ze niet in staat om een van haar schrijfprojecten af te maken. Toen haar vriendin een artikel over de huidige dertigers schreef, waarin ze, onder andere, niet zeer positief, Julie beschrijft en blijkt dat ze ook een blog schrijft wordt Julie boos. In haar woede beslist ze ze ook een blog te gaan schrijven. En zo is het Julie / Julia project onstaan. Binnen een jaar zal Julie alle gerechten van “De kunst van het koken” van Julia Child* bereiden en op haar blog beschrijven. Er zijn 524 recepten.

De film Julie & Julia gaat over partnerschap en hoe die andere persoon ons kan ondersteunen en de momenten van twijfel helpen overwinnen en ons de kracht geeft om na de val op te staan, en naar ons doel blijven streven. Het is een film over transformatie, over hoe je je eigen leven in je handen kunt nemen en op het pad, dat je naar het vervulling van jouw dromen brengt, zetten. Het is een film die inspireert en die het mogelijk maakt om te geloven dat je dromen uit kunnen komen en het onmogelijke mogelijk wordt. Hard werken en het geloof in het succes niet verliezen is de sleutel tot succes.

Nora Ephrons bedoeling was vrouwen (maar niet alleen vrouwen) te inspireren om na te denken over wat ze echt graag doen en hoe ze hun leven kunnen veranderen om het doel te bereiken. Ze slaagde daarin heel goed. De film is inspirerend en moedigt tot veranderingen en het volgen van dromen aan. Het is een echte aanrader, vooral voor de mensen die op een kruispunt in hun leven staan.

* Originele titel: “Mastering the Art of French Cooking”

One thought on “Julie & Julia – de film

Comments are closed.