Brood

IMG_1804

Er is niets lekkerder dan de geur van het versgebakken brood. Ik dacht altijd dat brood bakken zeer ingewikkeld was en dat ik dat nooit thuis kon doen. I was wrong!

Ik bak verschillende soorten brood, maar mijn favoriet is het brood zonder kneden. Recept voor dit overheerlijke brood komt van een bakkerij in New York. Brood maak je zo:
500 gr. bloem (gewone tarwebloem)
1 theelepel zout
1-2 theelepel instant gist
350 ml water

Doe alle ingrediënten in een grote kom en meng deze gedurende ongeveer 30 seconden. Je kunt het met de hand doen, ik gebruik een lepel. Dek de kom af met een theedoek en laat het gedurende 12-18 uur rijzen. Na die tijd leg de theedoek op het werkblad en bestrooi de doek en het werkblad ernaast met bloem. Haal het deeg uit de kom en leg het op het met de bloem bestrooide werkblad. Het deeg is vochtig en kleverig. Doe alle randen van het deeg naar het midden en leg het daarna, met de vouw naar beneden, op de theedoek. Wikkel de randen van de doek om het deeg heen en laat het gedurende 2 uur rijzen. Intussen verwarm de oven, samen met een gietijzeren pan (met een deksel), tot 250°C. Na twee uur doe de  theedoek open en trek de hete pan uit de oven. Pas op dat u zich niet verbrandt , en leg het deeg in de hete pan, met de vouw naar boven. Zet de deksel op de pan en schuif het terug in de oven voor 30 minuten. Na deze tijd, haal de deksel eraf en bak het brood nog voor ongeveer 5-10 minuten, tot het brood een mooie kleur heeft. Voor mijn zijn 6 minuten voldoende, dan is de kleur heel mooi en de korst is niet te hard om te snijden.

Hier kunnen jullie een filmpje bekijken waarop Jim Lahey het brood maakt:

6 thoughts on “Brood

      1. Ja, zonder kneden is echt iets voor mij. Onze keukenrobot is een dikke maand geleden stuk gegaan en nu maak ik dus brood met de hand. Maar omdat ik zoveel pijn in mijn handen heb, kan ik het eigenlijk nooit goed gekneed krijgen. Dus dit zou ideaal zijn! Nu hopen dat ik genoeg geduld heb, want het moet wel heel erg lang rijzen he!

        Like

Comments are closed.