Oost-Europees blok

kaart-oost-europa

Ik kan hier heel boos over worden, dat Oostblok gedoe. We zijn namelijk zo kleine 20 jaar verder, maar in Nederlandd de tijd lijkt stil te staan.

Ik vraag me af waarom is het zo moeilijk om te begrijpen dat Oost-Europa, of Oost-Centraal-Europa uit verschilende landen gevormd wordt en dat het Oostblok al heel lang niet meer bestaat.

Waarom, in 2013, kom ik nog steeds dit soort uitspraken tegen:

IMG_1863
Wat is het precies, dat Oost-Europees uiterlijk? Kijk maar eens goed op de kaart. Zie je hoeveel landen tot Oost-Europa behoren? Hoe kom je op het idee dat we allemaal hetzelfde er uitzien? Nederlanders lijken toch niet op Italianen of Spanjarden qua uiterlijk? Als ik zou zeggen dat een man die ik in de trein gezien heb een West-Europees uiterlijk had, wat zou je zeggen? Ik denk dat ik zou horen dat ik dan niet kan zeggen, want de Nederlanders zijn heel anders dan … (vul hier een West-Europese nationaliteit in). Niet alleen hebben ze een ander uiterlijk, maar ook helemaal andere cultuur. Kun je je voorstellen dat hetzelfde geldt voor de Oost-Europese mensen? Dat ik, als Poolse, niet helemaal dezelfde ben als een Russische of Roemeense?

En wat is het toch met het Oostblok? Sinds 1989 bestaat het Oostblok niet meer. Het communisme is al lang voorbij. Weet je dat de landen als Ukraine, Letland, Litouwen of Wit-Rusland onafhankelijk zijn? Of heb je misschien het nieuws gemist dat Sovjet Unie niet meer bestaat?

Voel je je beter als Nederlander als je alle mensen die ten oosten van Duitsland liggen op een hoop kunt gooien? Of beter gezegd in één hokje kunt stoppen? Waarom is het zo moeilijk om te begrijpen dat wij, de Oost-Europeanen zeer verschillend zijn en een eigen, landsverbonden, identiteit hebben?

Het Oost-Europese uiterlijk bestaat niet. Evenmin het Oostblok.

One thought on “Oost-Europees blok

  1. Klopt. Wie niet eens is krijgt 100 witte Nederlands mannen, 100 witte Roemeense mannen, 100 witte Nederlandse vrouwen en 100 witte Roemeense vrouwen. Daarna moet hij/zij vertellen hun etniciteit. Alleen o.b.v. uiterlijk.

    Like

Comments are closed.