Uit de Poolse keuken: pierogi met pompoen vulling

IMG_1844

Wat is het eigelijk, pierogi? Pierogi zijn pakketjes van pasta-achtig deeg met verschillende soorten vulling, hartig of zoet. Pompoen vulling is zeker niet traditioneel Pools, maar ik vind het erg lekker. 

Voor het deeg:
2 glazen bloem
1 ei
1 eetlepel boter
¾ glas warm water
zout
bloem voor het bestrooien van het werkblad

Voor de vulling:
1 pompoen van ongeveer 1 kg
3 eetlepels olijfolie
3 eetlepels paneermeel
100 gr geraspte parmezaanse kaas
zout en peper

Bereiding van de vulling:
Snijd de pompoen in kwarten, haal de pitten eruit, bestrooi met olijfolie en rooster in de oven voor 30 min op 200ºC. Laat het afkoelen en maak er pure van. Meng de parmezaanse kaas en het paneermeel er doorheen. Voeg zout en peper naar je smaak toe.

Bereiding van het deeg:
Doe alle ingrediënten bij elkaar en kneed het deeg tot het een elastisch geheel is. Rol het deeg uit op het met de bloem bestrooide werkblad, bestrooi het uitgerolde deeg met bloem. Vervolgens snijd er rondjes uit, met een glas. Leg in het midden van elk rondje één eetlepel vulling op en plak de pierogi dicht. Het deeg is zeer elastisch dus maak je geen zorgen dat het niet gaat lukken. Zorg ervoor dat de pakketjes goed dicht zitten. Je kunt met het puntje van het handvat van een theelepel het deeg aan elkaar drukken.

Kook de pierogi in kokend water voor 4 minuten. Je kunt ze ook daarna eventjes met boter bakken.

Dien de pierogi op met salieboter en geraspte parmezaanse kaas.

Eet smakelijk!