IMG_1861

Je moet elke dag schrijven, zeggen sommigen in hun adviezen voor de bloggers. Anderen zeggen dat het niet uitmaakt hoe vaak je schrijft, als je maar een bepaalde regelmaat daarin hebt. 

Sinds kleine drie weken schrijf ik elke dag. Ik wissel wel de talen om de dag af. Alleen op zondag komt een dubbele post, in beide talen. Soms schrijf ik een kortere post, soms wat langere. Soms is het zinnig en soms weer niet.

Het is niet makkelijk, elke dag schrijven. Je wilt altijd iets leuk zeggen, een tekst schrijven waar je lezers iets aan hebben. Wat het nog moeilijker maakt is het gebrek aan lezers. Ik heb er zo weinig van dat ik me soms afvraag of het echt uitmaakt hoe vaak ik schrijf. Meesten kunnen niet elke dag mijn blog lezen vanwege de taal. Maar elke dag in twee talen posten vind ik net een beetje veel. Misschien komt dat ook nog ooit.

Ik wil goed schrijven. In het Pools en in het Nederlands. Daar voor heb je de oefening nodig. Dus ik blijf maar oefenen. Ook als niemand (of bijna niemand) mijn blog leest. Hopelijk komt daar op een dag een verandering in zodat ik kan zeggen dat ik lezers heb. Dat ik dat schrijven niet alleen voor mezelf doe, maar ook voor anderen.