Opzij-literatuurprijs 2014

Foto: Opzij
Foto: Opzij

De Vlaamse schrijfster, Saskia de Coster, is de winnares van Opzij-literatuurprijs dit jaar, de prijs voor de beste Nederlandstalige schrijfster. 

Volgens de jury, onder voorzitterschap van Inez Weski, bestaat uit Jacqueline Bel (universitair hoofddocent Vrije Universiteit), Elsbeth Etty (NRC Handelsblad), Marja Pruis (De Groene Amsterdammer) en Elizabeth Schut (De Telegraaf):

plaatst De Coster zich met deze familiesaga binnen de traditie van de grote Europese vertelkunst. Wij en ik gaat over de familie Vandersanden, een upperclass Vlaams gezin dat in een villawijk woont. De dochter des huizes, Sarah, kan maar moeilijk van ze loskomen. De jury: ‘Messcherp en met groot psychologisch inzicht onderzoekt de auteur het ‘wij-gevoel’ versus de drang naar vrijheid en eigenheid. Sarah is een hedendaagse Emma Bovary of Anna Karenina… …Wij en ik is een verademing, zowel naar inhoud als naar virtuoze vorm en soepele, ironiserende stijl.’

Andere genomineerden waren:

Hanna Bervoets met Alles wat er was
Margriet de Moor met Mélodie d’Amour
Jannie Regnerus met Het lam
Miek Zwamborn met De duimsprong.