Boekenlijstje

 

Czytacz

Internet is een blessing, maar soms kan het ook een stressvolle ervaring zijn. Zeker als het om boeken gaat. Je ziet het overal, de lijstjes. Lijst van 100 boeken, die je gelezen moet hebben, lijst van 50 boeken die je voor je dertigste gelezen moet hebben (daar is al te laat voor), etc.

Ik vind het leuk, maar tegelijkertijd als ik weer zo’n lijstje zie, denk ik “Oh, oh, oh, ik moet deze boeken ook nog lezen” en daarna komt de gedachte “Ik heb niet genoeg tijd om alles te lezen, wat andere mensen noodzakelijk vinden”. Dat is ook waar, maar deze lijst kan ik niet laten schieten. Ik woon nu al bijna 9 jaar in Nederland en het is tijd dat ik alle belangrijke Nederlandse boeken ken.

20 Nederlandse boeken uit de 20e eeuw die je gelezen moet hebben:

1. De avonden – Gerard Reve
2. Nooit meer slapen – Willem Frederik Hermans
3. Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan – Louis Couperus
4. De Kapellekensbaan – Louis Paul Boon
5. Het verdriet van België – Hugo Claus
6. Verhalen – Nescio
7. De ontdekking van de hemel – Harry Mulisch
8. Lijmen / Het been – Willem Elsschot
9. Karakter – Ferdinand Bordewijk
10. Het land van herkomst – Eduard du Perron
11. Kees de jongen – Theo Thijssen
12. Terug tot Ina Damman – Simon Vestdijk
13. Herfsttij der Middeleeuwen – Johan Huizinga
14. Terug naar Oegstgeest – Jan Wolkers
15. Het achterhuis – Anne Frank
16. Oeroeg – Hella Hasse
17. Erik of Het kleine insectenboek – Godfried Bomans
18. Het leven is vurrukkulluk – Remco Campert
19. Een vlucht regenwulpen – Maarten ‘t Hart
20. De tweeling – Tessa de Loo

De lijst komt van MustReads. De boeken in dikgedrukte letter zijn de boeken die ik al gelezen heb. Het is niet veel zoals jullie kunnen zien. Ik moet dus nog flink aan de slag.