Thuis

Credit: Babette Harms
Credit: Babette Harms

Wat is thuis en waar is het? Het lijkt wel makkelijk, maar zo is het niet. Als emigrante wordt het mij vaak gevraagd, waar mij thuis is. Voor mij is het makkelijk, het is hier, in Haarlem. Of beter gezegd het is hier, bij A. Want hij is mijn thuis en het maakt niet uit of het in Haarlem, Warschau of Rio de Janeiro is.

Natuurlijk is je fysieke huis belangrijk, maar thuis bestaat niet alleen uit een gebouw. Thuis wordt gemaakt door jou en mensen die belangrijk voor je zijn. Thuis is ook het gevoel dat je hebt als je ergens bent. Dat prettige, warme gevoel van geluk en jezelf kunnen zijn.

Als ik naar Polen ga, dan ga ik op bezoek en als ik terug naar Nederland ga dan ga ik naar huis. Voor mij is het simpel. In Nederland is A. en mijn leven speelt zich ook hier. Dat is dus mijn thuis.

Niet voor iedereen is het zo makkelijk. Ik ken een paar mensen die nog steeds naar hun thuis verlangen en met thuis bedoelen ze hun vaderland. Het lijkt me ontzettend zwaar om met een permanente heimwee te moeten leven, om zich niet echt thuis voelen waar je bent, om steeds voor even naar huis gaan en snel weer moeten vertrekken.

Voor mij is het heel belangrijk om me thuis te voelen waar ik ben. Ik heb daar niet veel voor nodig. Ik denk dat je van elke plek jouw thuis kunt maken. Het is niet altijd makkelijk, maar het is niet onmogelijk. Het kost wat tijd en energie, maar dat is het zeker waard.

Alleen met een goede basis kun je goed functioneren en positief in je leven staan. Die basis is je thuis, wat, waar of wie dan ook het is.