Baguettes bakken

IMG_3976

Baguettes – ik hou er van. Ik dacht dat ik die smaak en structuur nooit thuis zou kunnen bereiken. Gelukkig had ik het fout. Baguettes zijn vrij makkelijk thuis te maken. Je hebt alleen een beetje geduld en tijd nodig. 

Ingrediënten:

400 ml lauw water
1 theelepel instant gist
500 gr bloem
3 theelepels zout
olie om een kom in te vetten
ijsblokjes

Voorbereiding:

1. In een grote kom meng de gist met water . Laat het 10 min rusten.
2. Daarna meng de bloem in. Laat het 20 min rusten.
3. Voeg het zout toe en kneed het deeg gedurende 10 min tot het glad en veerkrachtig is. (Je kunt het in de keukenmachine doen of met de hand.)
4. Plaats het deeg in een met de olie ingevette kom. Sluit de kom af met de vershoudfolie en zet die voor 45 min in de koude oven of magnetron. Het volume zal verdubbelen.
5. Na die tijd leg het deeg op het aanrecht en maak het plat, vervolgens vouw alle vier randen naar het midden (als een t-shirt). Leeg het deeg terug in de kom en zet hem voor 1 uur terug in de koude oven of magnetron. Het volume zal weer verdubbelen.

Bagietki 1

6. Na 1 uur verdeel het deeg in drie en rol elke deel op, als een tube, in de vorm van een baguette. Probeer niet te veel meel hierbij te gebruiken. Als het deeg een beetje klef blijft blijven later baguettes beter op hun plaats zitten.
7. Zet de bakplaat op z’n kop en leg het bakpapier er op, bestrooi het met meel. Leg de baguettes dicht bij elkaar op het papier en trek het bakpapier er tussen in. Aan de randen van de plaat leg opgerolde theedoeken, zodat de baguettes omhoog en niet opzij rijsen. Laat het 45 min tot 1 uur rusten, tot dat het volume verdubbeld. Bagietki 2

8. Verwarm de oven tot 250°C, met de pizzasteen of een gladde bakplaat erin. Onder de plaat (of de steen) zet een pan, die goed tegen temperatuur wisselingen kan.
9. Als de baguettes verdubbeld in het volume zijn snij die op drie plekken in. Het beste kun je een schaar gebruiken, maar je kunt het ook met een vlijmscherpe mes doen.
10. Open de oven en schuif de baguettes, samen met het bakpapier, met een snelle beweging, op de steen of bakplaat. Op de hete pan er onder gooi een handvol ijsklontjes. De stoom die er van komt gaat voor een lekkere knapperige korst zorgen.
11. Bak de baguettes in 20 min af.

Eet smakelijk!