Mijn ideale land

white-and-red

Het wordt vaak gezegd dat het gras altijd groener is bij de buurman. Er zit zeker iets in. Waar we ook zijn, waar we ook wonen, het lijkt ons altijd dat elders beter zou zijn geweest. We zullen altijd iets om over te klagen vinden. Zo zitten we eenmaal als mensen in elkaar. En hoewel we denken dat er ergens de perfecte plek op ons zit te wachten, kunnen we misschien beter zelf ons ideale land creëren.

Een paar dagen geleden heb ik een post over mijn ideale land in het Pools gepubliceerd. Deze tekst is een onderdeel van een project van een virtuele club van Poolse vrouwen die in het buitenland wonen. Ik vond het een heel leuk onderwerp en daarom heb ik besloten om deze post ook in het Nederlands te delen.

Ik probeer de componenten van mijn ideale land te vinden, maar deze kunnen alleen uit Nederland en Polen afkomstig zijn.

Vanuit Polen zou ik meenemen:

1. Feestdagen. Ik denk aan onze traditionele gerechten en gebak, maar ook aan het Kerstavond diner of het Paas ontbijt met de hele familie. Het maakt niet uit bij wie je naar binnen stapt, er staat altijd iets op tafel wat je kent en lekker vindt. Toen ik nog in Polen woonde, probeerde ik me altijd aan die tradities te onttrekken. Nadat ik naar Nederland verhuisde, begon ik onze Poolse tradities zeer te waarderen.

2.Gastvrijheid. “Gast in huis, God in huis” wordt vaak in Polen gezegd. Zelfs de mensen die niet gelovig zijn, zijn het met deze uitspraak eens (vervang god door geluk en klaar is Kees). De Poolse manier van gasten te ontvangen, met de wens om alles wat we hebben te delen, is een van de mooiste tradities die ik ken. Ik denk dat ik nooit mijn eerste Nederlandse verjaardagsfeestje zal vergeten. Zoals ik in Polen gewent was, heb ik niet te veel die dag gegeten, om op het feestje van het eten te kunnen genieten. Hoe groot was mijn teleurstelling, (en die van mijn maag ook) toen ik op het feest kwam en alleen drie kommetjes met chips gezien heb.

3. 1 november. Ik bedoel de feestdag (Allerheiligen) die we zo mooi vieren. Ik herinner me hoe grote indruk het op A. en zijn broer gemaakt heeft. Massa’s mensen op de begraafplaatsen en de lichtjes, de lichtjes. Ik heb altijd 1 november mooi gevonden, maar door het perspectief van mijn man, vind ik het nog mooier. Ik vind het prachtig hoe we in Polen de doden herdenken. Het is verdrietig en mooi tegelijkertijd.

4. Sneeuwvrije trottoirs. In mijn ideale land sneeuwt het niet. Echter, als de sneeuw valt, zou ik graag willen dat de trottoirs sneeuwvrij gemaakt worden. Lopen op een dikke laag ijs en sneeuw behoort niet tot een van mijn favoriete activiteiten.

5. Thuis gemaakte augurken. Er zijn weinig Poolse gerechten die ik mis. De meeste kan ik zelf maken, of eventueel kant-en-klaar in de Poolse winkel kopen. Echter het blijkt, dat het maken van goede Poolse augurken een echte uitdaging is als je in Nederland woont. De komkommers die je nodig hebt zijn bijna niet te vinden of heel erg duur, net als de rest van de ingrediënten. Zelfs uit de Poolse winkel om de hoek is het allemaal net niet.

Vanuit Nederland zou ik meenemen:

1. Hema. Ik denk niet dat ik dat hoef uit te leggen. Ik hou van Hema!

2. Hutspot. Dit is mijn favoriete gerecht uit de Nederlandse keuken. Het hutspotweer laat nog even op zich wachten, maar binnenkort kan ik weer heel veel hutspot eten.

3. Het zorgverzekeringsysteem. Ik weet niet hoe het in andere landen geregeld is, maar het Nederlandse systeem staat dicht bij de perfectie.

4. Kraanwater. Nederlands kraanwater is schoon, en zelfs beter dan het mineraalwater uit een fles. Ik heb ook het geluk om in een stad te wonen die het beste kraanwater in Nederland heeft.

5. Fietsen en fietspaden. Fietsen als een legitiem vervoermiddel. Natuurlijk, is dit alleen mogelijk met een complex fietspadensysteem. Na 9 jaar wonen in Nederland, kan ik me niet meer het dagelijkse leven zonder een fiets voorstellen.

Ik voeg daaraan nog twee zeer belangrijke punten toe.

1. In mijn ideale land is niemand geïnteresseerd of je met een vrouw of een man slaapt. In het dagelijks leven is niemand met de vraag of iemand homo of hetero is bezig. We zijn allemaal mensen, de burgers van hetzelfde prachtige land.

2. In mijn ideale land zijn er gespecialiseerde kankercentra. In Nederland komen we steeds dichterbij dat ideaal, dankzij het werk van Alped’HuZes en Inspire to live.

One thought on “Mijn ideale land

Comments are closed.