Vriendschap

Foto: gevonden op internet
Foto: gevonden op internet

Ik heb ergens gelezen dat het 10 jaar duurt voordat je je als emigrant in het nieuwe land thuis voelt. Ik ben het daar niet mee eens, ik vind dat het zeer persoonlijk is. Wat ik zeker weet is dat nieuwe vriendschappen opbouwen in een nieuw land heel lang duurt.

Het kost tijd, energie en heel veel teleurstellingen. Net als in je eigen land eigenlijk, alleen daar ben je wat eerder mee begonnen. Vriendschappen opbouwen na je 30ste is sowieso heel moeilijk.

Ik vind vrienden heel belangrijk. Een van mijn grootste verdriet, gedurende eerste paar jaar in Nederland, was het feit dat ik hier geen vrienden had. Ik vond het moeilijk, want ik heb in Polen een grote vriendenkring achtergelaten. Ik miste koffie afspraakjes, gelach, gehuil en de gezelligheid van een groep mensen. Ik wilde ook A. niet met alles belasten. Hij is mijn liefde, mijn beste vriend, mijn leven, mijn alles, maar ik wil ook andere mensen om me heen hebben.

Mijn grote vriendenkring in Polen is niet meer zo groot. Sinds ik in Nederland woon is onze relatie vervaagd en nu, als ik weer in Warschau ben, zien we elkaar niet meer. Dat geeft niets, het leven gaat door en we veranderen allemaal. Misschien zouden we ook niet meer bij elkaar passen.

Ik ben een geluksvogel. Ik heb mijn beste vriendin toen ik 16 was ontmoet . Ze is mijn soulmate, mijn maatje. Wat er ook gebeurd we zijn daar voor elkaar. Altijd. Het maakt niet uit dat zij in Polen is en ik hier. Alles in de wereld kan veranderen, maar we blijven vriendinnen. Dat weet ik zeker.

Mijn leven in Nederland is zeer veranderd sinds de tijd, al 9,5 jaar geleden, dat ik hier heen verhuisde. Ik heb hier vrienden, koffie afspraakjes en ik heb zelfs de gezelligheid van een groep gevonden. Ik heb iemand met wie ik kan over koetjes en kalfjes praten, ik heb iemand die mij een lief berichtje stuurt als die hoort dat er iets minder leuk in mijn leven speelt, ik heb iemand om mee te lachen en mee te huilen, ik heb iemand om mee koffie te drinken of heel spontaan een drankje in de stad samen doen.

Ik heb iemand.

Miranda en Nicole, bedankt dat jullie er zijn.

2 thoughts on “Vriendschap

  1. Lieverd, ben ook heel blij dat ik jou ken. En ik niet alleen: je kleine vriendje Florens ook.
    Vriendschap ♡
    De mooiste ontstaan juist na je 30e omdat je dan pas zelf weet wie je bent en wat je wilt. Mensen uit je jeugd zijn vaak andere kant uitgegroeid.
    ♡you!

    Like

Comments are closed.