Ochtendrituelen

Foto: Tammy Strobel
Foto: Tammy Strobel

Het is ochtend. Je staat op. Douchen, tandenpoetsen, en tien minuten later sta je in de keuken je eerste kopje koffie te drinken. Snel, sneller. Misschien zeg je nog tegen je kinderen dat ze moeten opschieten, want anders komen ze te laat op school. Je hebt haast.

En wat zou er gebeuren als je voor een moment zou stoppen, om iets voor jezelf te doen in de ochtend? Als een moment zou creëren waarop je kunt voelen dat het jouw dag wordt, vol van nieuwigheden en verrassingen. Maar ook vol van de dagelijkse dingen die zo vaak aan ons ontsnappen, terwijl het dagelijkse leven en de simpele dingen zo mooi kunnen zijn.

Er zijn mensen die in de ochtend mediteren, of yoga doen. Anderen zitten al vroeg hun ochtendpagina’s vol te schrijven. Tammy gaat elke ochtend uit voor een kleine wandeling en maakt een foto van haar “morning view” waarop altijd een kopje koffie en heel vaak een van haar katten op staan.

Mijn ritueel is al jaren hetzelfde. Elke ochtend neem ik de tijd voor mijn ontbijt. Aan tafel, niet staand of gehaast, met een grote kop thee erbij. Zonder ontbijt ga ik huis niet uit. Zelfs toen ik vloog, en vaak moest ik midden in de nacht opstaan, ging ik zitten om te ontbijten. Dit is mijn moment waarop ik de dag begroet en krijg zin in wat er me op die dag te wachten staat. Soms lees ik een boek of een tijdschrift, soms surf ik op het internet en op andere momenten zit ik gewoon voor me uit te staren en na te denken. Dit is mijn moment, mijn ritueel, ik kan me de ochtend niet meer zonder voorstellen. Zo gewoon en zo belangrijk. Al mijn energie voor de dag komt van dit moment.

Het is goed om vijftien minuten eerder op te staan om een ochtendritueel, een moment alleen voor jezelf, te vinden in deze gekken en steeds drukkere wereld.

One thought on “Ochtendrituelen

Comments are closed.