Goede boeken

H. de Vries boekhandel in Haarlem
H. de Vries boekhandel in Haarlem

Wat is een goed boek? Voor iedereen waarschijnlijk iets anders, maar ik denk dat we met elkaar eens kunnen zijn dat een goed boek je meesleept en het laat je helemaal in het verhaal verdwijnen.

Ik vind dat er twee soorten goede boeken zijn. Boeken die je heel snel achterelkaar uitleest en boeken die je langzaam leest.

Boeken die je heel snel achterelkaar uitleest kunnen mij helemaal in de wereld van het boek laten verdwijnen. Als ik zo’n boek wegleg dan moet ik daar even van bijkomen, een beetje me oriënteren waar ik ben en waarom hier en niet daar. Dat zijn de boeken die ik niet weg kan leggen omdat ik nu, op dit moment, en geen minuut later moet weten wat er verder gebeurt.

Boeken die je langzaam leest dat is een hele andere categorie. Dat zijn de boeken waarvan ik niet wil scheiden. Ik wil in dat verhaal en deze wereld zo lang mogelijk blijven. Dat zijn de boeken waarin alles klopt. Dat zijn de boeken waarin ik zou willen leven. Dat zijn de boeken waarvan de personages mijn vrienden zouden kunnen zijn. Dat zijn de boeken die ik nog lang daarna me kan herinneren.

Ik ben nu een boek aan het lezen en ik doe er heel lang over. Ik vind dat het verhaal zo goed klopt dat ik zo lang mogelijk hiervan wil genieten. Ik lees tussendoor andere boeken om de tijd met The Paying Guests van Sarah Waters zo lang mogelijk te rekken.

Ik heb meerdere boeken van Sarah Waters gelezen en elke keer was het genieten. Het taalgebruik, het verhaal, de personages – alles klopt. Dat zijn de langzaam lezen boeken niet alleen voor mijn plezier, maar ook omdat ik hiervan wil leren.

Er is ook een boek van de Nederlandse schrijver, een boek dat een meesterwerk is. Hoe de auteur met de taal bezig is, hoe het verhaal in elkaar zit… Oh, ik heb daarvan zo veel geleerd, op elke pagina opnieuw. Als je nog Bonita Avenue van Peter Buwalda niet gelezen hebt dan raad ik je aan om nu naar de bibliotheek ok een boekhandel te gaan.