Verwachtingen

Foto: Kim Daniel / Unsplash
Foto: Kim Daniel / Unsplash
Toen je 16, 17 of 20 was, hoe dacht je dat je leven als volwassenen zou zijn? Huisje, boompje, beestje? Oftewel, mooi huis, een gezin en een goede baan? Niet per se in deze volgorde. Of misschien dacht je dat je zult reizen en heel veel vrijheid hebben? Heb je aan deze verwachtingen voldaan?

Veel van de dertigers en veertigers zijn in hun volwassen leven teleurgesteld. Ze hebben hun jeugdverwachtingen niet vervult, maar deze blijven ergens in hun achterhoofd zitten. Er is één belangrijke vraag die je aan jezelf moet stellen: van wie waren die verwachtingen waaraan je niet voldeed?

Het blijkt dat we heel vaak de verwachtingen van anderen proberen te vervullen. Dat zijn die zinnen, opmerkingen en vragen ​​die de ouders, grootouders en andere familieleden onze oren influisteren. Het is tijd om jezelf van deze wensen vrij te maken.

Toen ik zestien en stout was, dacht ik dat ik, op mijn dertigste, een serieuze, gesettelde vrouw zou zijn. Echter, het leven heeft voor mij een wat andere plan in petto gehad. Het was toen dat ik besloten had om het roer om te gooien. Ik ben gestopt met vliegen, ging studeren, vond een andere baan om een paar jaar later helemaal met loondienst te stoppen. Ik wilde de tijd hebben om verder te kunnen ontwikkelen in de door mij gekozen richting.

In mijn geval was het een terugkeer naar de dromen van mijn jeugd. Mijn, of misschien helemaal niet mijn, verwachtingen van een gesetteld leven zijn niet uitgekomen. Ik heb wel, onderweg, iets over mezelf geleerd. Het bleek dat ik een grote aanpassingsvermogen heb en dat ik zonder moeite, wat er ook in mijn leven gebeurd, kan aanpassen. Ik kan mijn levensperspectief veranderen.

Ik werd ook goed bewust van het feit dat veel van deze oude verwachtingen niet van mij kwamen. Ze waren van mijn omgeving. En ik denk dat iedereen, ergens onbewust, die verwachtingen wil vervullen. Toch is het wel de moeite waard om deze verwachtingen opzij te zetten en goed naar jezelf luisteren. Wat wil ík van het leven hoe wil ík dat het eruitziet?

Dit is geen gemakkelijke weg, maar ik ben een zoeker, een ontdekker. Ik hou van veranderingen, nieuwe uitdagingen en naar nieuwe mogelijkheden zoeken. Dit alles leidde me tot het punt waar ik nu in mijn leven ben. En weet je wat? Ik ben gelukkig in dit oh-zo-niet-gesetteld leven.

2 thoughts on “Verwachtingen

Comments are closed.