Murakami project: “Luister naar de wind” en “Flipperen in 1973”

img_4659

Ik loop heel erg achter in mijn Murakami leesproject. Ik heb inmiddels een paar meer boeken gelezen dan alleen die twee, maar ik denk niet dat ik het red om voor het eind van dit jaar alles uitgelezen te hebben. Ik moet de deadline aanpassen. Ik zal nu willen proberen om voor eind juni volgend jaar alle boeken van Murakami uitgelezen te hebben. 

“Luister naar de wind” (Hear the Wind Sing)

Dit, letterlijk, klein boekje (14,5 cm x 10,5 cm) heeft slechts 130 pagina’s en is het eerste deel van de zogenaamde ‘Trilogie van de Rat’. De Rat is een van de twee hoofdpersonages, en de 21-jarige student, die op vakantie naar zijn geboortestad kwam, is de tweede personage. Het boek beschrijft 18 dagen in augustus 1970.

Binnen deze 18 dagen gebeurt er niet veel. De verteller loopt door de stad en brengt zijn tijd door in een bar met zijn vriend de Rat. In de J.’s Bar, leert hij een meisje kennen, maar misschien is “het leren kennen” wat te veel gezegd. Je zou veel beter kunnen zeggen dat hij haar in de toilet van de bar vindt. Het meisje is bewusteloos en onze hoofdpersoon – de verteller – neemt haar mee naar huis en blijft de hele nacht bij haar zitten om te zien of het goed met haar gaat. Uit deze gebeurtenis komt een nogal vreemde vriendschap voort.

Het is een klein en tamelijk filosofisch boek, waarin de vraag naar de betekenis, of liever de zinloosheid van het leven, steeds terugkomt. Het leest als een dagboek, persoonlijke aantekeningen van het dagelijkse leven.

“Flipperen in 1973” (Pinball, 1973)

Dit boekje heeft dezelfde afmetingen als het vorige, maar is wel iets langer (179 pagina’s) en het is het tweede deel van de “Trilogie van de Rat”.

We ontmoeten weer onze twee personages, maar drie jaar later, in 1973. Onze verteller woont nu in Tokyo en is de mede-eigenaar van een vertaalbureau. Thuis, aan de andere kant, wachten op hem tweelingzusjes, die op een of andere vreemde manier in zijn leven beland zijn. De Rat, woont nog in hun geboortestad en we zien hem nog steeds in J.’s Bar zitten.

Beide personages zijn ontevreden met hun leven, maar ze weten niet hoe ze het moeten veranderen. Op de achtergrond van hun niet-zo-speciaal-leven drinken ze grote hoeveelheden alcohol en roken ze net zo grote hoeveelheden sigaretten, en bovendien regent het constant.

Grijs leven van alledag en onverbiddelijk verstrijken van de tijd, zo kun je dit boekje het beste samenvatten.

One thought on “Murakami project: “Luister naar de wind” en “Flipperen in 1973”

Comments are closed.