Nieuwe zappen

HNCK4034
Foto: Viktor Hanacek |picjumbo

Gisteren, op mijn Poolse blog, was iemand echt onder de indruk van hoe veel ik lees. Nou, ik denk zelf dat ik niet heel veel lees en zou meer willen, maar afgelopen jaar heb ik 74 boeken gelezen en mijn Goodreads uitdaging voor dit jaar is dus 75. Ik zou meer kunnen lezen, maar ik ben een langzame lezer. 

Maar daarna zei ze nog iets. Namelijk dat sinds ze het internet ontdekt heeft lees ze veel minder. En ik dacht, en schreef het ook, dat je kunt het toch wel zelf beperken. Net als televisie kijken. Dat zijn twee grootse tijdvreters: zappen en interneten.

Tegenwoordig hoor je veel mensen zeggen dat ze helemaal geen televisie kijken, of heel weinig. Toch hebben ze nooit genoeg tijd. Voor lezen, voor sporten, voor hun hobby’s. Waarom dan? Waar zit die tijd dan? Die vragen spookten door mijn hoofd de hele avond gisteren.

Vanochtend las ik deze post van Elja en ik had een openbaring. Dat is het! Mensen zitten heel veel over dingen die ze zouden willen doen te praten, maar ze doen niets. En vroeger zapte ze breinloos van een naar een ander televisiekanaal en nu zappen ze door de internetpagina’s. Dat is het. Internet is het nieuwe zappen!

Nee, dan heb je inderdaad geen tijd om te lezen of om iets te ondernemen. Alleen heb ik een verzoek aan je. Als je dat doet, klaag dan asjeblieft niet dat je niet genoeg tijd hebt om nog iets leuks te doen. Je hebt de tijd. Net zo veel als ik. Of Elja. Je moet alleen van mindset veranderen.

Denk in doelen. Dan in tracks. En dan in hustle. Dan gaan er vanzelf dingen gebeuren.