#WOT deel 48: donker

img_6128

Donker ~ 1) Bier 2) Bier(soort) 3) Biersoort 4) Deemster 5) Deemsterig 6) Dof 7) Donkerte 8) Droevig 9) Dubieus 10) Duister 11) Duisterheid 12) Duisternis 13) Gitzwart 14) Glibberig 15) Kelderachtig 16) Kleur van de huid 17) Maanloos 18) Maduro 19) Naargeestig 20) Nachtelijk 21) Niet helder 22) Niet licht 23) Niet licht van kleur 24) Obscuriteit 25) Obscuur

Wat een donkere winter betekent heb ik pas in Nederland geleerd. Ja, in Polen is het ook vroeg donker in de winter, maar het is nooit zo lang donker als het in Nederland kan zijn. Ik kan me nog heel goed herinneren hoe zwaar ik het had in de eerste paar herfst-winter periodes. Het duurde me te lang, dat grijze en donkere.

Dag in en dag uit, grijs en bewolkt. Soms weken achter elkaar zonder zon. Ik vroeg me in de eerste jaren af “Hoe is dat mogelijk dat Nederlanders niet het meest depressieve volk ter wereld zijn?” In januari had ik al geen energie en ik begreep niet hoe andere mensen het doen. Opstaan, naar werk gaan, gewoon functioneren.

Nu gaat het beter. Ik heb een paar dingen geleerd. Ik heb veel lampen in de woonkamer en ik soms staan ze de hele dag aan.Overdag probeer ik meer buiten te zijn en als het maar een straaltje zon door de wolken heen komt dan ga ik daarin staan. Net als een kat doe ik mijn ogen half dicht en geniet ik van de warmte en het licht.

#WOT: betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verschijnt er een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Je kunt ook bij Drs. Pee een link naar je eigen blog achterlaten zodat iedereen mee kan lezen.

One thought on “#WOT deel 48: donker

Comments are closed.