Hoe zit het met de ambitie?

IMG_3377
Foto: Death to Stock

We horen van alle kanten dat we ambitieus moeten zijn, we moeten ons professioneel willen ontwikkelen, op de carrièreladder willen klimmen. We leven in een wereld van verheerlijking van werk, titels en posities. Wij geloven dat dit de enige weg naar geluk en vervulling is. Beroepsambitie is de norm. De vraag is of we dat moeten willen.

We lijken geobsedeerd met steeds verder willen komen. De hogere graad van inwijding bereiken. In plaats van ons te concentreren op wat we nu doen, denken we aan de promotie die deze taak ons zal brengen. We vragen ons constant af wat ons om de hoek te wachten staat. We zijn steeds op zoek naar nieuwe mogelijkheden, almaar bezig met de volgende stap. We zorgen voor constante ontevredenheid over de huidige situatie.

Ik zal je een geheim verklappen. Je hoeft niet ambitieus zijn. Je hoeft geen promotie willen. Je kunt tevreden zijn met waar je bent. Je werk hoeft je niet te definiëren, het zegt niets over de kwaliteit van je leven. Werk hoeft niet gelijk te zijn aan een carrière. Je hoeft je niet te schamen voor een gebrek aan ambitie.

Het feit dat je geen directeur wilt worden, betekent niet dat je geen ambities hebt. Je kunt gewoon andere doelen in je leven hebben, andere dingen die belangrijk voor je zijn. Misschien heb je een grote passie die niets met je werk te maken heeft. Misschien geeft je werk je de financiële vrijheid en dat is het belangrijkste voor jou. Je werk hoeft niet je passie te zijn, het kan een manier zijn om ervoor te betalen.

Er is niets mis met het feit dat je meer tijd thuis wilt doorbrengen en boeken lezen. Of dat je meer tijd voor je kinderen wilt hebben. Je hoeft je niet te schamen dat je ’s avonds liever voor de tv zit in plaats van achter de werklaptop. Misschien wil je gewoon breien en met je werk geld voor de wol te verdienen. Je mag blij zijn dat je je werk vergeet op het moment dat je de deur achter je dicht doet.

Je werk hoeft geen doel op zich te zijn voor jou. Je hoeft het zelfs niet leuk vinden. Professionele ambities hoeven niet het belangrijkste in je leven te zijn. Voor jou kan het familie, vrienden of reizen zijn. Wees niet bang om een promotie te weigeren die jouw andere doelen in de weg zou zitten. Schaam je niet voor het gebrek aan ambitie. Wees wie je wilt zijn.