Je krijgt altijd wat je wilt.

Echt waar? Denk je echt dat ik altijd krijg wat ik wil? Waar komt dit idee vandaan? Van wie zou ik het moeten krijgen? En waarom?

Zou je kunnen bedenken dat ik voor alles gewoon hard gewerkt heb?

Ik hou niet van dit soort uitspraken “je hebt geluk gehad”, “het lot stond aan jou kant” of “het is je gelukt.” En nog minder als het in eerste persoon uitgesproken wordt. Ik begrijp niet waarom we eigen (of iemands anders) werk minder willen laten tellen. Want, weet je, onze successen komen niet  vanuit de hemel vallen.

Ik heb hard gewerkt voor alles wat ik in mijn leven bereikt heb. Misschien zijn dit geen spectaculaire successen, maar dit zijn mijn successen. Mijn prestaties.

Ik heb nog lang niet alles wat ik wil. Ik heb voor sommige dingen niet hard genoeg gewerkt en die heb ik (nog) niet bereikt. Ik kan het alleen aan mezelf verwijten dat ik niet ben waar ik zou willen zijn. Het lot en geluk hebben hier niets mee te maken.

De volgende keer dat je je doel bereikt, zeg tegen jezelf “goed gedaan” in plaats van “het is gelukt”. Verander hoe je over je successen praat, wees trots op wat je bereikt hebt, laat het zien. Laat je niet overtuigen dat het een kwestie van geluk is.

Ik heb altijd de neiging gehad om mijn successen te kleineren, ik zei “het is niet zo bijzonder” en “iedereen kan het doen”. Nu weet ik dat hoewel iedereen het misschien wel kan, niet iedereen het doet. Daarom heb ik besloten om hiermee te stoppen, om trots op mezelf te zijn, om de wereld te laten zien wat ik bereikt heb, om met een oprechte glimlach en een kort bedankje de complimenten te ontvangen.

Mijn leven is geen toeval. Het is het resultaat van mijn beslissingen, mijn harde werk. Het is mijn leven.