Ben ik een boekenhamster?

Een paar weken geleden heb ik besloten om te kijken wat er nog op mijn nog-te-lezen-plank lig te wachten. Heel snel bleek dat de boeken de plank ontgroeid zijn en dat ze zich op de vloer verbreid hebben. Het viel me eerder niet op. Na enig nadenken heb ik besloten om de boeken per taal te verdelen zodat ik beter overzicht zou hebben wat er precies op me ligt te wachten en hoe het verdeelt is. Wat ik zag, had ik niet verwacht.

Ik heb 18 Poolse boeken. Een vrij bescheiden stapel, ik dacht dat er meer hiervan waren. Hierbij moet ik nog 28 e-boeken bij rekenen, maar deze kun je niet zien gelukkig.

Ik heb maar 11 boeken in het Nederlands gevonden, en 7 e-boeken. Een vrij kleine stapel, maar de boeken zijn best wel dik. Je kunt hier de nieuwe Buwalda niet zien, Otmars zonen, maar ik heb het ook inmiddels gelezen dus het telt ook niet meer. Ik vind het bijzonder dat er zo weinig Nederlandse boeken om mijn te-lezen-plank liggen. Misschien lees ik deze het minst of leen ik ze voornamelijk van de bibliotheek?

Het meeste heb ik van de Engelse boeken. Het lijkt dus erop dat ik ook het meest in deze taal leest. En ik dacht dat het ongeveer hetzelfde voor alle talen was. Er zijn er 48 stuks op deze stapels en 33 e-boeken op mijn e-reader. Daarbij heb ik nog drie auteurs stapels.

Stephen Fry, wiens boeken ik al een paar jaar wil lezen en koop, maar ik schuif het steeds voor me uit.

Bill Bryson, die toto mijn favoriete schrijvers behoort en ik beveel zijn boeken iedereen aan. Fantastische schrijfstijl en gevoel voor humor. Ik zou zo willen schrijven.

En Haruki Murakami. Favoriete schrijver van mijn man. Een paar jaar geleden heb ik me voorgenomen om al zijn boeken te lezen in de uitgeef volgorde, in één jaar. Dit plan is helaas mislukt. De boeken van Murakami hebben tijd nodig, om over na te denken, om het te laten bezinken. Door die te snel achter elkaar te lezen kun je er te veel van krijgen. Ik lees ze nog steeds, zoals je aan deze stapel kunt zien, maar op een rustoge tempo. Ik heb niet zo veel meer te gaan. Volgende aan de beurt is After Dark.

Ik heb wel totaal een paar boeken verzameld. Het lijkt erop dat ik 167 wachtende boeken heb. En ik denk dat ik nog zo 10-15 ongelezen boeken op mijn planken kan vinden. Dat is ongeveer anderhalf jaar lezen dat in mijn boekenkast staat.

Ik heb mijn Italiaanse boeken niet gefotografeerd. Ik heb er maar 8 daarvan, 5 papieren boeken en 3 e-boeken. Ik wil heel graag in het Italiaans gaan lezen, maar ik ben bang dat het zeer moeizaam zou gaan. Op mijn e-reader heb ik onder anderen Pinokio en Harry Potter staan omdat beginnen met bekende verhalen mij het beste oplossing lijkt.

Toen mijn man deze stapels zag zei hij dat ik zou eerst drie boeken ervan moeten lezen voordat ik één nieuw koop. Op deze manier heb ik een kans om deze stapels wat redelijker te maken. Ik ben deze uitdaging aangegaan en ik zal af te toe een verslag van maken.

Ik zou al iets nieuws kunnen kopen, maar ik heb het nog niet gedaan. En bookstagram probeert mij te verleiden met al de nieuwe boeken. Ik kan het volhouden alleen omdat ik weet dat er binnenkort een paar boeken verschijnen die ik per se wil hebben en ik wil niet dan op ze moeten wachten.

Heb je ook boekenstapels die op jou wachten of je lees je gekochte boeken direct? Of misschien koop je helemaal geen boeken en leen je die van de bibliotheek?

2 thoughts on “Ben ik een boekenhamster?

 1. Ik heb ook een boekenstapel met nog te lezen boeken die de boekenplank helaas ook verre van ontgroeid is… Murakami ligt daar ook tussen trouwens, Stephen Fry niet, ik stel het kopen van zijn boeken telkens uit, dat ik toch ook nog heel veel boeken heb liggen is een goed excuus, maar toch wil ik ook graag wel eens wat lezen van Fry.

  Like

  1. Sorry dat ik zo laat reageer, maar je commentaar is in de spamfolder terecht gekomen.

   Stephen Fry is zo interessant persoon en mijn man vond zijn boeken goed, maar ik heb ze zelf nog steeds niet gelezen. Ik stel het telkens uit. Ik weet niet waarom. Misschien omdat ik niet teleur gesteld wil worden?

   Liked by 1 person

Comments are closed.