Als lezen niet zo goed gaat

Lezen gaat niet zo goed de laatste tijd en ik weet niet waar het aan ligt. Ik ben, denk ik, in zes boeken begonnen afgelopen maand en geen één boeide me genoeg om te blijven lezen. Ik wil niet zeggen dat ik in een leesdiep zit, want ik lees wel, alleen zeer langzaam en heb moeite met het vinden van een boek dat ik wil doorlezen.

Ik vind het een probleem, ja. Voor mij lezen is noodzakelijk om me goed te voelen. Het is voedsel voor mijn brein en het houdt mijn angsten weg. Ik moet elke dag lezen voor een goed gemoedstoestand. Als ik niet lees, ben ik chagrijnig en je wilt dan niet in mijn buurt zijn.

Het gebeurt gelukkig niet vaak dat ik niet kan lezen. Maar zo kleine diepjes vind ik ook altijd zorgelijk, want hoever ben ik dan van een serieuze diep vandaan?

Ja, ja, ik weet dat het een eerste wereld probleem is, maar het is iets wat ik persoonlijk belangrijk vind. En het is belangrijk voor mijn mentale gezondheid. En voor mijn creativiteit en mijn werk. Dus ja, ik ben er laatste tijd druk mee.

Ik begin een boek na een ander en probeer iets te vinden wat me weer in het leeswereld trekt. Ondertussen lees ik rustig As Always, Julia – een briefwisseling tussen Julia Child en Avis De Voto. Zo bijzonder! Maar niet iets wat je uren achterelkaar kunt lezen.

Non-fictie lezen gaat redelijk goed, wel vrij langzaam, maar ik blijf lezen. Het probleem ligt in fictie.

Ik heb dus mijn boekenstapels doorgezocht en een kleine selectie gemaakt van de kanshebbers. Ik hoop dat één hiervan mij over de drempel trekt.

Hier zijn ze:

10 Minutes en 38 Seconds in This Strange World van Elif Shafak
Książę (Een prins) van Magdalena Parys
Wizjer (Kijkgat – weet ik niet zeker waar het over gaat dus het is een gok dat dit een goede vertaling is) van Magdalena Witkiewicz
De thuiskomst van Anna Enquist
De reis van de lege flessen van Kader Abdolah (een van de eerste boeken die ik in het Nederlands las, aanbevolen en toen geleend door mijn docent Nederlands, ben benieuwd hoe ik het nu zal ervaren)
84 Charring Cross Road van Helene Hanff
The Sunday Philosphy Club van Alexander McCall Smith

Heb je iets hiervan gelezen?