Lezen uit eigen voorraad

Ergens in november vorig jaar heb ik besloten dat het hoogste tijd was om mijn te-lezen-stapels wat kleiner te maken. Vanaf december lees ik dus voornamelijk uit eigen voorraad. Ik heb het een year of reading from home genoemd, maar een jaar van huis lezen bekt niet zo lekker. Of toch wel?

Ik ben realistisch, ik kan niet een jaar leven zonder boeken kopen of boeken van de bieb lenen. Ik heb dus een methode bedacht. Als ik twee boeken van eigen voorraad gelezen heb, mag ik een boek van de bieb lenen. En met kopen doe ik gewoon voorzichtig. Alleen iets kopen als het niet bij de bieb te vinden is of als ik het heel graag hebben wil, want het is van een van mijn favoriete schrijvers. Voorlopig gaat het goed en ik heb al 17 boeken van de stapels en mijn e-planken opgepakt. Twee ervan ben ik op dit moment nog aan het lezen.

Het verbaast mij hoe veel plezier ik hierin heb. Ik dacht dat het een uitdaging zou zijn, maar het doet me goed om door de enorme voorraad boeken heen te gaan. Sommige zou ik niet uitlezen omdat het niet meer boeken zijn die bij mij passen. Ze liggen ook al een paar jaar te wachten en inmiddels ben ik een andere persoon dan ik was toen ik deze kocht. Maar dat is ook prima. Op deze manier leer ik steeds mezelf als lezer beter kennen en mijn volgende keuzes zullen dankzij dat beter zijn.

Er ligt zo veel goeds op die stapels. Zo heb ik in december 84 Charing Cross Road gelezen en enorm van genoten. En Breaking & Mending, wat een prachtig geschreven verhaal is dat!

Sommige boeken liggen er al zo lang dat ik inmiddels een beetje bang ben om ze op te pakken. In mijn hoofd zijn ze zo groot geworden dat ik door ze geïntimeerd raak. Meestal blijkt dat deze boeken daarna tot mijn favorieten behoren en ik me afvraag waarom ik zo lang gewacht heb om ze te lezen.

Heb je ook zo grote stapels die maar niet kleiner willen worden?

P.S. Ik heb een pagina aangemaakt waar ik alle boeken van mijn te lezen stapels heb staan. Je kunt het hier vinden. Doorgestreepte titels zijn gelezen, DNF (did not finish) betekent dat ik het niet uitgelezen heb.


Buy Me A Coffee