De gezongen aarde

Je zult dit boek waarschijnlijk bij de reisboeken vinden, maar ik denk dat het geen goede plek voor dit boek is. Ja, het gaat over Bruce Chatwins reis door Australië waar hij op zoek naar de droomwegen (the Songlines), oftewel de voetstappen van de voorouders (the Footprints of the Ancestors) gaat, maar het gaat niet over zijn reizen, of niet alleen daarover.

Voor mij is het een boek over nieuwsgierigheid en de stem geven aan degenen wiens verhaal het is. We volgen Bruce in zijn reis, maar we luisteren ook naar de verhalen die anderen aan hem vertellen.

En ik zeg luisteren, want zijn schrijven is geweldig. Ik had echt het gevoel dat ik naar die mensen luisterde, en niet over hen las.

Maar dit boek gaat ook over zijn schrijven, het is een inzicht in zijn manier van werken, in hoe hij zijn onderzoek deed, zijn denkproces. Chatwin laat ons fragmenten uit zijn notitieboekjes zien en het helpt ons om hem beter te begrijpen en het laat ons ook zien waarom hij leefde zoals hij leefde.

Zoveel inzichten, op zoveel niveaus. Ik ga zeker nog zijn andere boeken lezen.

Heb je al iets van Bruce Chatwin gelezen?


The Songlines zijn in het Nederlands vertaald als De gezongen aarde, door Peter van Oers. Meest recente uitgave is van 2008 van Uitgeverij Atlas-Contact.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.