Nieuwe vrienden – Stilleven

Dit boek is langzaam en ik heb zo gevoel dat het de hele bedoeling ervan is. Het laat je ontsnappen aan de wereld om je heen en neemt je mee, niet alleen naar Italië, maar ook naar een hele andere wereld. Een wereld waarin je wil verblijven, een wereld waar je nieuwe vrienden leven.

Dit is een verhaal waar de mensen en een stad hoofdrol spelen. Het is een verhaal waarin liefde en vriendschap belangrijker zijn dan de materiële zaken. Het gaat hier om het goed leven, dat jezelf en de mensen om je heen verrijkt.

Ik vind het lastig om over dit boek te schrijven, want het is iets wat je zelf ervaren moet. Je voelt je daarin thuis, je leest niet over Florence en haar bewoners, je staat naast hen en je beleeft alles samen. Je bekijkt Florence niet door hun ogen, je leert de stad samen met de personages kennen.

Ik had het gevoel dat ik ze allemaal persoonlijk kende, Ulysses, Evelyn, Peg, Cressy, Alys, Col, Pete, zelfs Claude. Ook Florence is dichterbij gekomen. En hoewel ik niet heel graag op vakanties naar de steden ga, zit ik nu te denken hoe ik een paar dagen in Firenze kan doorbrengen om mijn nieuwe vriendin beter te leren kennen.

Dit boek is warm, het voelt als een deken op een koele avond. Aan de ene kant wilde ik het constant lezen, aan de andere wilde ik heel lang over doen zodat het nooit zou eindigen.


Informatie van de website van de Uitgeverij Orlando:

In 1944, terwijl de geallieerde troepen optrekken en om hen heen de bommen neerkomen, ontmoeten twee onbekenden elkaar in de verwoeste wijnkelder van een Toscaanse villa. Ulysses is een jonge Britse soldaat, en Evelyn een kunsthistorica – en mogelijk spionne – van in de zestig. Ze is naar Italië gekomen om schilderijen uit de puinhopen te redden en haar herinneringen aan de keer dat ze E.M. Forster ontmoette en haar hart werd gestolen door een Italiaans dienstmeisje, opnieuw te beleven in een kamer met uitzicht in Florence.

Onverwacht herkennen deze twee mensen in elkaar een verwante ziel, en de dingen die Evelyn vertelt over waarheid en schoonheid planten een zaadje in Ulysses’ geest dat het verdere verloop van zijn leven en dat van de mensen die hem liefhebben in de volgende vier decennia zal bepalen.

Vertaald door Miebeth van Horn.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.